Cafea sau ceai„Ce merge mai bine impreuna cu o carte buna: o cana de ceai sau o ceasca de cafea?” O intrebare, mai multe raspunsuri.

Exista o adevarata competitie intre consumul acestor doua licori: care este mai sanatoasa, ce diferente si asemanari sunt, beneficiile sau dimpotriva dezavantajele fiecareia dintre ele.

Cofeina sau teina? Specialistii au studiat aceasta dilema si au incercat sa faca lumina.Ei bine, in afara de gustul fiecareia, aceasta fiind o chestiune pur subiectiva, alegerea depinde de ceea ce se asteapta de la o ceasca de cafea sau o cana de ceai.

Intre cofeina si teina diferentele sunt mici, ele sunt substante aproape identice iar ceea ce este diferit este modul in care organismul uman le proceseaza, concentratia, in cazul fiecarei bauturi si efectele pe care le produce sau mai precis timpul in care efectele sunt produse.

Denumirile sunt diferite pentru a se diferentia originea lor.

Sunt persoane care asteapta de la ceasca de dimineata startul si energia, starea de bine, un fel de ulei pentru “rotitele” care ne ajuta sa functionam.

Dar la fel de bine, sunt persoane care isi doresc sa aiba pe termen lung o energie constanta. Aici este una dintre diferentele dintre cele doua bauturi: cofeina este cea preferata pentru efectul imediat de excitant al sistemului nervos. Teina are acelasi efect insa pe termen mai lung. In timp ce cofeina ajunge la un maxim al intensitatii in 2-3 ore, teina este eliberata in timp de 6-8 ore.

Cafeaua este pentru multi, un adevarat ritual, un “personaj” in sine dar nici ceaiul nu se lasa mai prejos – englezii stiu cel mai bine acest lucru.

Se spune ca cea care te ajuta sa slabesti este cafeaua dar din pacate nu este adevarat dar ceaiul ar putea.

Ca cele mai multe povesti de iubire incep la o cafea este iarasi un lucru bine- stiut dar un ceai bun, la momentul potrivit, poate ajuta la mentinerea ei.

Neagra, cu lapte, cu zahar, cu frisca, cafeaua consumata cu moderatie are numeroase beneficii: scade riscul unor boli precum diabet, Parkinson, Alzeihmer, bolilor cardiologice, reprezinta o sursa de energie pentru creier si stimuleaza memoria de scurta si lunga durata.

Sa nu uitam insa ca ceaiul a fost folosit din cele mai vechi timpuri pentru a vindeca tot felul de boli de la cele mai simple (guturai, constipatie, alergii) pana la cele grave (boli de inima, diferite tipuri de cancer).

Despre „Cafeneau de la capatul lumii” am scris aici si va recomand sa o cititi.

VERDICT: Nu conteaza ce insoteste o carte buna, cafeaua sau ceaiul, important este sa cititi! Daca ar fi dupa mine, totusi, un avantaj considerabil il are cafeaua dar numai datorita gustului.