Cafeneau de la capatul lumii, recenzie carte,John P. StreleckyOare cine si-ar dori in timpul unei calatorii, ratacind noaptea pe o sosea care nu duce niciunde, sa intalneasca o…cafenea?! Daca insa acolo vei gasi si persoane dragute care te ajuta sa-ti schimbi modul de gandire, sa descoperi noi perspective asupra modului de a te raporta la propria persoana si la nevoile tale, atunci sigur ai nimerit in  “Cafeneaua de la capatul lumii”.

Cartea se citeste foarte usor, dialogurile sunt simple si pe intelesul tuturor si lasa  cititorul cu intrebari profunde. Este o metafora aceasta carte, cafeneau fiind deseori locul de unde pornesc multe discutii interesante intre prieteni.

Meniul Cafenelei nu contine vreo lista de sortimente de cafea ci doar trei intrebari: “De ce esti aici?”, “Iti este teama de moarte?” si “Esti un om implinit?” Nimic complicat la prima vedere, dar provocarea de a le raspunde te indeamna la introspectie, te determina sa-ti intorci privirea catre interiorul tau.

Personajul principal al cartii Cafeneaua de la capatul lumii, un anume John, are un loc de munca epuizant, este priceput in ceea ce face dar nu este dedicat muncii sale, fiind doar multumit cu salariul pe care il primeste.

Isi sacrifica timpul si sanatatea pentru a iesi la pensie fara griji din punct de vedere financiar, perioada in care va face in sfarsit ce-i place. Nu simte satisfactii deosebite pe niciun plan si decide sa-si ia o mica vacanta, pentru limpezirea gandurilor.

”Exact asa cum eram pierdut pe drum, eram pierdut si in viata – fara sa stiu incotro ma indreptam sau de ce mergeam in acea directie”

La inceputul excursiei are sansa de a gasi aceasta cafenea si aici este startul celor mai interesante idei din carte.


Prin cateva istorioare simple autorul ridica teme de meditatie care pot conduce la cateva concluzii:

  • fiecare trebuie sa fie liber sa decida singur cu privire propriul destin; sa faca ce ii place lui sa faca, nu pentru ca si altii fac;
  • este important sa dedici timp si energie pentru a afla ce iti place sa faci si apoi sa aloci timp si energie in acele domenii;
  • este gresit amani pentru “alta data” momentul in care sa faci ce-ti place pentru ca exista posibilitatea sa nu ajungi niciodata acolo.

La capatul lumii…o cafenea cat o speranta: ca exista un loc unde cafeaua si intrebarile ar trebui sa se intalneasca si sa se potriveasca.

Este recomandarea mea pentru luna aprilie si este adresata celor care au nevoie de un punct de plecare in intelegerea si transformarea vietii lor: “De ce esti aici?”, “Iti este teama de moarte?” si “Esti un om implinit?”.

“Erau intrebari profunde. Daca cineva m-ar fi intrebat aceste lucuri cu o zi inainte, m-as fi gandit ca e sarit de pe fix. Acum, cand citeam cuvintele scrise pe coperta spate a meniului, nu puteam sa-mi imaginez cum ar fi fost sa nu fi dat de ele.

Autor: John P. Strelecky,  Anul aparitei: 2020, Editura: Litera, Numar pagini: 136, Traducere: Fabiana Florescu