Recveim vesel pentru tata, recenzie carte, Radu ParaschivescuAsezati-va comod si puneti-va centura de siguranta! Fiti gata pentru o calatorie spectaculoasa printre amintirile pe care scriitorul Radu Paraschivescu le-a ales, pentru a le impartasi cu noi. “Recviem vesel pentru tata” este o rememorare a acestora si in egala masura, un carusel de emotii, de nostalgie, tristete, toate imbracate intr-o mantie de umor, bun gust si calitate.

Dupa parerea mea, un magician iscusit este cel care, pe o scena in fata publicului, scoate din joben un iepuras. Iar gestul lui este atat de diafan incat nimeni nu-si doreste sa inteleaga unde a stat pufosul ascuns. Sau cum s-a intamplat magia.

Dar, la fel de bine, poate fi acea persoana care tine strans un pumn de litere, le arunca departe, iar ele, dupa ce plutesc suficient, par sa se aseze singure in fraze care fac sufletul sa vibreze.

Un magician cu adevarat extraordinar este insa acela care scoate din jobenul sau amintiri. Le atinge cu bagheta si le asaza in fata trecatorilor, precum obiectele sale cele mai pretioase, pe o taraba. Nimeni nu vrea sa stie cat de greu sau de usor a fost trucul. Toti insa in timp ce le admira, isi deschid propriile sertare, pe unde le au ascunse. Abia acolo e adevarata magie.

Este o experienta minunata, pe care am trait-o personal, cititnd aceasta carte. Si o asez cu bucurie pe aceeasi treapta, cu cea psihoterapeutului Irvin Yalom, „Privind soarele in fata”.

Pe mama n-o mai am de aproape doi ani. Pe tata, de aproape patru. În apartamentul în care au locuit cincizeci şi trei de ani, din cei cincizeci şi şase cât au fost împreună, urlă liniştea. Apartamentul e gol, dar mobilat. Va fi scos la vânzare, golit, umplut la loc de un alt ocupant, transformat în amintire.
Mă ajută în vreun fel scrierea acestei cărţi?
Prea puţin. După trei-patru pagini, bănuiala devine certitudine: prezenţa tatei în carte nu-i suplineşte absenţa în carne şi oase.
Şi atunci, de ce o scriu?
Fiindcă nu pot să n-o fac.
«Prea puţin» e mai mult decât «deloc».
Ajutorul, mai cu seamă în vremurile astea, nu se refuză.
Iar Recviemul vesel e o carte pentru cititori şi un sprijin pentru mine.“

De ce recomand “Recviem vesel pentru tata”? Pentru starea de bine pe care o transmite. Pentru dulceata si gingasia limbajului cu care este construita. Pentru bucuria ca mai poti inca sa fabrici amintiri daca parintii va sunt. Sau pentru nostalgia retrairii unora dintre cele mai dragi.

Sunt carti care deschid mintea, si sunt carti care umbla la incuietorile sufletului. Cartea scriitorului Radu Paraschivescu se poate incadra si in prima categorie dar in a doua se potriveste mai bine.

”— Durerea nu se deconstruieşte, nu se explică, nu se compară cu altele sau cu a altora. N-o afişezi pentru compasiunea semenilor, n-o arăţi ca pe o rană pe trupul tău de viteaz. Nu te făleşti cu ea. O trăieşti în tine, cu tine.
A nu se crede că viaţa îşi suspendă ironiile doar fiindcă îmi pierd eu tatăl…”

“Raducanu”, formula de alint pe care o folosea tatal scriitorului, invata lectii de viata predate cu naturalete si deprinde inca de tanar, bunul simt si modestia. Cumva, si noi le invatam. Lectii despre ce inseamna a fi un bun parinte, cum sa fii implicat si mereu alaturi de copil, fara sa il incurci.

“Recviem vesel pentru tata” este o culegere minunata de rememorari din vremea copilariei si a studentiei dlui Radu Paraschivescu, scrisa sub forma de episoade. Fiecare dintre cele zece capitole este scris cu dragoste, onestitate si respect pentru cititorii sai. Dar si pentru amintirea parintilor sai.

„Mi-l amintesc spunându-mi, nu o dată, că un om care își pierde onoarea își cedează trei sferturi din viață și că nu există demisie mai grea decât cea interioară.”

Este o carte care demonstreaza ca excursiile inapoi in timp exista. Cu amintiri povestite simplu, tandru, care ne ajuta sa-l descoperim pe omul Radu Paraschivescu. Si ce om minunat!

“Recviem vesel pentru tata” este o carte precum o bataie prieteneasca pe spate. Un bilet de intrare in universul intim al familiei scriitorului, pe care il mai puteti intrezari, ascultandu-i comentariile despre fotbal sau “pastilele de limba”.

Va invit sa o savurati si sa va bucurati de magia pe care aceasta carte o va face pentru voi!

Autor: Radu Paraschivescu, Anul aparitiei: 2020, Editura: Humanitas, Numar pagini: 191