O viata regasita, recenzie carte, Lisa Jewell“O viata regasita”, cartea scriitoarei Lisa Jewell, este un thriller tensionat, extrem de captivant care porneste de la un subiect destul de des intalnit in literatura de gen. Disparitia unei fete de 16 ani, Ellie, cea mai mica dintr-o familie cat se poate de obisnuita, fetita preferata a mamei sale. Iubita de parinti, de profesori, sclipitoare la scoala, mai indragostita ca niciodata de cel mai frumos baiat din liceul ei, care ii impartaseste sentimentele. Acesta este momentul disparitiei.

Misterul nu este punctul forte al cartii, deoarece de la mijlocul ei se cam stie ce s-a intamplat. Dar scrierea este atat de placuta, frazele se succed atat de natural incat parca tot astepti sa se mai iveasca ceva pana la final care sa-ti infirme supozitiile facute. Si, intr-un fel, asa si e! Pentru o revelatie grozava la final si suspans pe tot parcursul cartii, cititi si „Prin Ochii ei”.

Ceea ce mie mi-a placut in mod special in aceasta carte este faptul ca fiecare dintre personajele principale isi spune propria poveste legata de subiectul cartii. Cu alte cuvinte, un microfon invizibil trece de la unul la altul pentru a spune, fiecare in parte, ce a simtit, ce a gandit si cum i s-a parut experienta. Cea care pune intrebarile este chiar scriitoarea, iar ei sunt extrem de cuminti si raspund exact ce vrea ea sa auda. De putine ori aflam aceeasi poveste spusa prin intermediul victimei, al agresorului si al persoanjelor aflate in centrul povestii. Dincolo de complexitatea firului epic, asta mi s-a parut cel mai interesant in cartea “O viata regasita”.

Si mai este ceva ce mi-a placut foarte mult. Daca cineva isi imagineaza ca nu se poate intampla ca negrul absolut sa coexiste impreuna cu o unda stralucitoare de lumina sau daca ca umbrele tenebroase nu pot niciodata convietui la un loc cu o raza de soare, atunci trebuie sa citeasca acest roman. Desigur, mica bobita de lumina apare in final, dupa ce ai deja sufletul zbuciumat de toate grozaviile care s-au intamplat pana la acel moment. Doar ca, mica asa cum e, reda speranta si schimba radical finalul cartii.

Plecarea lui Ellie de acasa, intr-o zi absolut normala, avand la ea doar un ghiozdan plin cu carti, nu anunta nimic din ce urmeaza sa se intample. Cand parintii ei, Laurel si Paul constata lipsa fetei si ii declara disparitia la Politie, acestia incep cautarile si, ca de obicei atunci cand nu au suficiente informatii, pornesc pe cele doua variante: plecarea de acasa a adolescentei si rapirea ei.

La inceput, pentru dezlegarea misterului, sunt canalizate toate eforturile politistilor si detectivilor. Sunt cautate toate indiciile care ar putea sa ajute, si pistele sunt centimetru cu centimetru, verificate. Desigur profesorii de la scoala, colegii, prietenii fetei sunt cu totii interogati in legatura cu acest lucru, presa locala ii acorda o importanta speciala. Nimic insa nu pare sa ajute si, cu timpul, cautarile scad in intensitate.

E ciudat, din persectiva acestei tregadii, sa constati ca trecatorii isi urmeaza linistiti drumul pe trotuar, cum soarele continua sa rasara si sa apuna, si ca lumea n-are de gand sa se opreasca in loc. Chiar si viata in familia lui Ellie incearca intr-un fel sa-si continue ritmul. Sora si fratele ei isi reiau scoala, dau examenele si le iau cu succes. Tatal lor, Paul, incearca sa depaseasca momentul dificil iar sarcinile de servici si cele de acasa ii acapareaza atentia, ajutandu-l sa se remonteze.

Singura care nu reuseste sa asimileze lipsa fetei este mama ei, Laurel. Viata ei se transforma in existenta. “A trai” se inlocuieste cu “a exista”. Nu-si poate permite sa simta nicio bucurie, nu are nicio ancora de care sa se agate pentru a putea merge mai departe. Isi asteapta copilul in fiecare zi, inlocuind speranta de a fi gasit cu gandul ca daca nu s-a gasit cadavrul, atunci este posibil ca el, la un moment dat, sa intre pe usa. O viata pierduta este viata ei, care se topeste, picatura cu picatura, precum o bucata de gheata uitata pe o plaja, la soare. Si cum ar putea o astfel de viata sa mai fie regasita?! Dar poate ca nu despre a ei este vorba.

Nu reuseste sa indeplineasca treburile obisnuite in casa. Intreaga viata este concentrata pe cautarea copilului, in timp ce, casnicia cu Paul se incheie, simplu, atunci cand barbatul isi gaseste pe altcineva. Ceilalti doi copii cresc si isi schimba domiciliul. Ramasa singura, este in continuare in asteptarea unui semn din partea fetitei pierdute.

Si totusi, intr-o zi, ceva pare sa o readuca la viata pe Laurel. Intr-o cafenea oarecare este abordata de un domn extrem de atragator, Floyd. Si, cumva, el reuseste sa ii capteze atentia. Se leaga o amicitie frumoasa, care devine rapid o relatie tot mai serioasa. Dar care vine la pachet cu o multime de mistere, de coincidente care initial nu duc nicaieri dar nici nu pot fi ignorate.

Face cunostinta cu cele doua fete ale lui Floyd: Sara-Jade si Poppy, doua fete extrem de diferite, cu personalitati puternice, facute de acest barbat cu mame separate. Vederea lui Poppy insa o lasa pe Laurel fara cuvinte. Nu stie daca este doar un joc al imaginatiei ei sau asemanarile cu fetita ei disparuta sunt chiar reale. Atatia ani de la disparitia lui Ellie a oprit fetite pe strada pentru ca semanau cu ea, aveau acelasi rucsac sau pentru ceva din mersul lor ii aducea aminte de ea. Poate ca acelasi lucru se intampla si acum sau poate ca totusi, nu…

“Povestile sunt singurul lucru real din aceasta lume a iluziilor. Restul este doar un vis.”

“O viata regasita” are toate “condimentele” pentru un thriller de succes: mister, suspans, drama de familie, o poveste frumoasa tesuta in jurul unui subiect dureros. Nimic nu poate pregati un parinte pentru despartirea de un copil si nimic nu il poate ajuta sa se vindece. Nici macar timpul.

“Lisa Jewel isi tese intriga complicata intr-un ritm care tine cititorul in permanenta tensiune. Personajele complexe ale autoarei sunt pur si simplu perfecte. Niic cel mai abil cititor de thrillere nu va ghici incotro se indreapta lucrurile inainte ca firele sa se descurce la final. Iar acei putini, care, totusi se vor prinde nu se vor simti frustrati, pentru ca ritmul si suspansul il vor captiva.” Booklist

Autor: Lisa Jewell, Anul aparitei: 2020, Editura: Litera, Numar pagini: 363, Traducere: Andreea Nastase