Recomandarea lunii MARTIE 2021

Recomandarea lunii MARTIE 20212021-03-27T09:25:51+00:00

Cu ultima suflare

Recenzie carte: Cu ultima Suflare, Paul Kalanithi Cu ultima suflare, recomandarea lunii MARTIE 2021 nu este aleasa intamplator si pana la finalul ei voi explica optiunea mea.

Este un roman care deschide cititorului Ferestre” catre sufletul propriu, catre gandurile fiecaruia in parte, catre viata pe care alege sa o traiasca.

Noi oamenii avem nevoie de modele. Este important sa observam la altii cum si-au depasit problemele, modul in care le-au abordat si ce atitudine au avut in fata lor.

Romanul doctorului Paul Kalanithi, bazat pe experienta lui proprie, este din punctul meu de vedere un astfel de exemplu, cu adevarat demn de urmat.

La varsta de 36 de ani a primit un diagnostic – cancer la plamani in faza terminala. La acest moment al vietii avea in fata o cariera stralucita in domeniul medicinii, specializarea neurochirurgie pentru care a muncit, a sacrificat, a renuntat fara regrete. Toate aceste aspecte au fost prezentate cu multa sinceritate in prima parte.

Cartea insa de-aici incepe sa fie cu adevarat minunata. Fiind un medic stralucit, realizeaza timpul care i-a ramas, stie ce schimbari urmeaza sa se intample, evalueaza fiecare simptom si isi face un scurt bilant: ce a realizat din cate si-a propus, ce se poate face in timpul ramas. Si in acest context atitudinea lui este de a nu depune armele asteptand un inevitabil final ci dimpotriva, de a cauta orice arme posibile, de a imprumuta de oriunde si cand nu le-a mai gasit nicaieri, de a inventa cateva.

A inceput sa scrie acesta carte, a continuat munca de doctor intr-un program infernal, s-a casatorit, a conceput un copil si toate acestea cu indarjirea individului care este constient ca ii expira timpul.

Cu ultima suflare nu este o carte usoara desi scrisul este deosebit de placut dar sunt covarsitoare emotiile celui care se prezinta pe sine in acelasi timp ca medic si pacient, autor si personaj.

Este recomandarea mea pentru ca un astfel de roman poate sa ajute. Nu are happy-end dar cred ca tocmai de aceea el este cu atat mai veridic. Ii poate ajuta pe cei care cred ca s-au poticnit si nu mai sunt solutii (intotdeauna sunt), pe cei care amana sa-si traiasca viata si cred ca si maine, poimaine este timp (niciodata nu stim ca este sau cat mai este) ori pentru cei care cred ca boala te poate darama (uneori te determina sa-ti gasesti resurse despre care nici nu stiai ca exista).

Doctorul Paul Kalanithi a avut o misiune precisa: de a ajuta; ca medic mii de pacienti iar ca pacient inca si mai multi oameni iar eu mi-am dorit prin aceasta recomandare sa-i usurez misiunea.

Autor: Paul KalanithiAnul aparitei: 2019, Editura: Nemira, Numar pagini: 160, Traducere:

By |27 martie 2021|Categories: MARTIE 2021, RECENZII CARTI, RECOMANDAREA LUNII|Tags: , , |
Go to Top