Ramai cu mine, recenzie carte, Ayobami Adebayo“Ramai cu mine” este o carte pe care eu am perceput-o precum lumina unei lanterne care isi propune sa gaseasca si sa lumineze tot ce e ascuns in ungherele sufletului personajelor sale principale. Pentru ca, mai apoi sa-si arunce intreaga lumina peste intimitatile vietii lor de cuplu.

Este o carte care deschide perspective extrem de interesante asupra civilizatiei nigeriene din anii ‘80, despre geometria relatiilor de cuplu, pe care noi le intelegem si le acceptam atunci cand sunt formate din doua coordonate. Dar in acest colt de lume figurile geometrice pot avea trei sau chiar mai multe laturi, tot atatea unghiuri, cu multe necunoscute intre ele dar si infinite linii punctate si linii de legatura. Pentru ca poligamia este permisa si, de alfel, foarte des intalnita acolo.

„Motivele pentru care facem ceea ce facem nu sunt intotdeauna cele pe care si le amintesc ceilalti. Uneori ma gandesc ca facem copii pentru ca sa lasam in urma pe cineva care sa explice lumii, dupa moartea noastra, cine am fost.”

“Ramai cu mine” este despre presiuni si conventii sociale intr-un context in care a iubi si a fi iubit se pare ca nu este de ajuns. Dar si despre influenta pe care o are “gura lumii” in viata de zi cu zi a unei familii obisnuite.

Personajele principale sunt doi oameni care se iubesc, care nu agreeaza ideea de a face parte dintr-o familie poligama si care isi doresc copilasi. Viata insa le ofera o alta varianta.

Eu intuiesc ca scriitoarea Ayobami Adebayo si-a dorit sa surpinda o situatie delicata a vietii de cuplu. Astfel ca imagineaza o poveste extrem de sensibila in care iubirea declarata si dorinta de a intemeia o familie solida este punctul central al vietii lor dar care se lovesc de o situatie extrem de dureroasa care le schimba radical destinul. Sunt acestea, aspecte extrem de bine surpinse in cartea pe care v-o propun.

Ce compromisuri suntem dispusi sa facem pentru a impaca toate regulile impuse de societate? Care este linia rosie pana la care compromisul poate fi facut?! Si oare el rezolva cu adevarat problemele dintre parteneri sau doar le amana?!“Ramai cu mine” este despre sacrificii enorme dar si despre decizii complicate si renuntari. Si mai ales despre regrete.

“In noaptea asta vad veioza pe care mi-ai daruit-o la cateva saptamani dupa ce ne-am casatorit. Eu nu puteam dormi pe intuneric, tu aveai cosmaruri daca lasam neoanele aprinse. Veioza a fost solutia ta. Ai cumparat-o fara sa-mi spui ca vei gasi un compromis, fara sa ma intrebi daca vreau o veioza. Si, in timp ce-i mangaiam piciorul din bronz si admiram placile de sticla colorata din care era facut abajurul ei, tu m-ai intrebat ce as salva din casa daca ar fi sa ia foc. Fara sa ma gandesc, am spus pe copilul nostru, chiar daca nu aveam copii. Ce, ai spus, nu pe cine. Dar ai parut putin lezat ca, desi crezusem ca te referi la o persoana, nu ma gandisem sa te salvez pe tine.”

Povestea incepe in anul 2008 cand aflam ca Yejide l-a parasit pe sotul ei, Akin. Insa firul narativ se intoarce in anii `80 pentru a afla care este motivul pentru care s-a intamplat acest lucru. Ambii parteneri provin din familii poligame. Yejide este orfana de mama inca de la nastere, motiv pentru care este vazuta ca oaia neagra a familiei sale. Este in egala masura nedorita atat de tatal sau, cat si de mamele vitrege. Un copil cu multe mame dar de fapt fara niciuna isi propune sa nu fie niciodata, la randul sau, parte dintr-o familie poligama.

Akin este si el un copil dintr-o familie mare si este in permanenta comparat cu fratii sai, si astfel fortat sa se incadreze in matca unor reguli stricte impuse de societate. A avea mostenitori este una dintre cele mai importante. Desi casatoriti de patru ani, cei doi nu reusesc sa devina parinti, lucru de neacceptat pentru mama lui Akin.

Cu toate analizele medicale si verificarile facute ambilor parteneri, aparent fara a identifica anumite probleme de sanatate, intreaga responsabilitate a acestui esec este aruncata pe umerii femeii. Ea este singura vinovata pentru ca Akin nu are mostenitori. In acest context, familia lui Akin decide, iar el se vede nevoit sa accepte, sa aduca o a treia femeie in caminul lor. O femeie care sa ramana insarcinata si in consecinta sa aduca pace si echilibru in intreaga familie.

Aceasta tradare precum si imposibilitatea de a ramane insarcinata ii produc declinul psihic lui Yejide. Isi doreste atat de mult sa aduca pe lume un copil incat desi toti doctorii ii spuneau ca nu se dezvolta in interiorul ei nicio sarcina, ea era convinsa ca are toate simptomele si semnele acesteia. In mod special aceasta parte a cartii este una foarte dureroasa si este povestita cu extrem de multa sensibilitate.

O doza mica de mister, problema poligamiei intr-o societate obisnuita cu ea, cateva informatii din istoria agitata a Nigeriei si cutume adanc inradacinate in societatea ei, sunt ingredientele unei carti extrem de reusite care va va tine cu sufletul la gura pana la ultima pagina. Despre cateva dintre traditiile acestei tari puteti citi si in cartea „Acolo unde femeile sunt regi” pe care am citit-o de curand si o recomand cu toata caldura.

Daca reusesc sau nu cei doi sa-si salveze casnicia, daca a treia femeie va rezolva problema mostenitorilor familiei, cum reuseste Akin sa se imparta intre iubirea pentru Yejide si datoria fata de familia lui sunt intrebari care isi gasesc raspunsurile intre paginile cartii “Ramai cu mine”. Semnficatia titulului este de asemenea deosebit de interesanta dar nu vreau sa stric in niciun fel surprizele acestei carti.

” In plus, ce s-ar alege din dragoste daca n-am forta la maximum adevarul, fara aceste versiuni imbunatatite ale noastre pe care le afisam ca fiind singurele existente?”

Autor: Ayobami Adebayo, Anul aparitiei: 2019, Editura: Art, Numar pagini: 382, Traducere: Iulia Gorzo