Daca plecarea in vacanta este aproape, gandurile sunt deja pe drum si inca nu ati pus in valiza cartea „Primavara in Toscana”, atunci aceasta scapare trebuie imediat remediata! Va fi exact condimentul de care are nevoie orice vacanta pentru a iesi perfect. O lectura placuta, relaxanta, usor de parcurs si un mesaj deosebit de frumos: niciodata nu este prea tarziu sa faci pace cu tine sau cu greselile trecutului.

Fara mari pretentii pentru o actiune dinamica, exploziva, avand povesti cu un final destul de previzibil si personaje nu dintre cele mai complexe, cartea exceleaza totusi intr-un anumit punct: imaginea Italiei! Mai precis desigur, regiunea Toscana, vazuta de cititori prin ochii personajelor!

Pentru a nu fi inteleasa gresit, trebuie sa precizez ca aceasta carte nu este nicidecum o brosura pentru descrierea unei destinatii mirifice. Firul evenimetelor traverseaza doua planuri: atunci si acum, povestea de iubire inceputa in tinerete este urmarita in planuri diferite, personajele fiind vazute atat in lumina trecutului cat si in prezent.

Grecie, acum in varsta de saizeci si opt de ani, citeste intr-o revista un articol despre o invitatie la Castelul Montefosco, pentru o saptamana, adresata celor dispusi sa plateasca pentru a invata sa gateasca mancaruri autentic italienesti. Decide pe loc sa plece in aceasta calatorie. I se alatura fiica si nepoata sa, care desi nu au inteles aceasta alegere sunt de parere ca nu o pot lasa sa plece singura. Fara sa fi avut o relatie apropiata, aceasta evadare din viata cotidiana le ajuta sa aiba o perspectiva diferita asupra prioritatilor pentru fiecare dintre cele trei femei.

Din carte aflam care este motivul real al lui Grecie pentru a vizita aceste tinuturi si cum emotiile trecutului si amintiri pe care le credea demult ingropate i-au invadat rutina unei vieti monotone.

Revenind insa la punctul forte al cartii, sunt convinsa ca cititorii care nu au ajuns inca in acele locuri vor trece Toscana pe o lista a viitoarelor destinatii de vacanta. Sunt imagini descrise cu o nefireasca parca atentie la detalii care te ajuta sa simti aerul cald, atmosfera romantica, relaxarea, si farmecul Toscanei.

„Deja simtea parfumul de rozmarin si de cimbru salbatic, de caprifoi si de iasomie, de gardenii luxuriante, de iarba inrourata, laolalta cu aroma pinilor. Auzea taraitul bland al greierilor si vedea cerul de catifea spuzit de mii de stele, ca un vast baldachin presarat cu diamante si intins peste dealurile Toscanei.”

Si daca totusi imaginatia inca nu a fost starnita in totalitate, peisajele sunt completate cu descrierea mancarurilor pregatite in cadrul cursului de gatit, de la Castel. Uleiul de masline coapte in soarele mediteranean, rosiile impreuna cu aroma busuiocului si a rozmarinului, a pastelor cu usturoi, toate acestea intr-un cadru bland, linistit, te vor ajuta sa ajungi cu gandul si ochii mintii in minunata, Toscana.

“ Pentru ragu alla Bolognese …folosim doua tipuri de grasimi, fiindca acesta e un sos care sta la foc vreme de doua ore. Dupa treizeci de minute uleiul zice ca s-a saturat sa dea savoare, asa ca untul preia sarcina si pastreaza aromele pana cand e gata mancarea. Untul si uleiul de masline sunt doi prieteni foarte saritori. Usturoiul si ceapa nu se plac unul pe celalalt. Au divortat si nu-si mai vorbesc. Prin urmare nu le folosim niciodata pe amandoua. „

“Primavara in Toscana”, o carte savuroasa, pe care o recomand cu caldura, despre familie – relatia mama/fiica/nepoata- dar si despre iubirea care supravietuieste timpului si care merita redescoperita si traita la orice varsta.

“Suntem in Italia. Tara belsugului. Nu te abtine de la mancare. Mananca dupa pofta. Savureaza aromele. Lasa-le sa te transforme. Lasa-le sa te duca in paradis…
Dumnezeu a daruit Italiei o clima superba, cea mai gustoasa mancare, cea mai frumoasa arta si cea mai frumoasa arhitectura din lume, si oameni calzi si generosi precum soarele “

Autor: Santa Montefiore, Anul aparitei: 2020, Editura: Litera, Numar pagini: 384, Traducere: Daniela Trutia