NoiAutorul romanului “Noi” este britanicul David Nicholls, ale carui patru romane, respectiv: “Cine stie castiga”, “Dublura”, “O zi” si “Noi”, (acesta din urma aflandu-se pe lista Premiului Man Booker), au fost traduse in limba romana. Cu toate acestea, este un autor nu suficient de bine cunoscut in tara noastra.

Pregatirea autorului este una atipica, deoarece implica studii de teatru, dar si de fizica si biologie, aspect care se reflecta si in operele sale, iar romanul “Noi” nu este o exceptie in acest sens (personajul principal are exact aceeasi pregatire ca si insusi autorul). Intr-un interviu acordat revistei “Dilema Veche” David Nicholls explica in ce mod munca de scenarist a influentat romanele sale, astfel:

“Am invatat sa planific inainte de a ma apuca de scris. Cand lucrezi pentru televiziune sau pentru film, in general, esti descurajat sa scrii dialoguri si glume care ies din arhitectura scenariului, iar eu incerc sa fac acelasi lucru in roman.” Interviul integral poate fi citit aici.

Romanul “Noi” este povestea unei familii contemporane in care comicul situatiilor se impleteste de minune cu dramaticul dar si cu emotiile puternice, mesajul autorului fiind acela ca, evolutia unui cuplu de doi tineri indragostiti, de la prima intalnire, pana la intemeiera unei familii si apoi existenta ei, le poate implica intr-o masura oarecare pe toate, in proportii diferite.

Personajul principal, Douglas explica acest lucru, facand referire la mutarea din prima casa:

“Fuseseram extraordinar de fericiti in acel apartament si, in acelasi timp, mai tristi decat crezuseram ca se poate.”

Alaturi de Douglas participa la actiunea cartii si celelalte doua personaje, respectiv: sotia sa, Connie si Albie, fiul lor.

Nu exista personaje pozitive, respectiv negative in aceasta poveste, ci dimpotriva, am putut remarca grija autorului de a atribui fiecaruia dintre ele un farmec aparte, pentru ca, in final, sa fie greu de decis de catre cititor ce personaj a indragit mai mult. Fiecare dintre ele are un rol extrem de important in crearea tabloului general, si in zugravirea experientei unei familii care incearca sa-si gaseasca identitatea ca un tot unitar, (daca ea mai exista), si pentru aceasta, autorul utilizeaza tehnica opozitiei pe tot parcursul cartii. Douglas, este un om de stiinta, de profesie biochimist, apreciat in domeniul sau, cu o personaliate construita pe logica, precizie, extrem de bine organizat, cu o atentie deosebita de a nu lasa lucrurile in voia lor cu niciun prilej. Connie este o artista culta, cu un bagaj solid de cunostinte, iubitoare de lucruri lumesti, o visatoare plina de imaginatie, sensibilitate si creativitate.

Albie este tanarul care se afla la dificila si rebela varsta a adolescentei, care isi cauta propiul drum in viata, si care vrea cu ardoare sa-si defineasca personalitatea. Pentru acest lucru, incearca, cauta, provoaca si se lasa provocat, pentru a rupe intrucatva lanturile cuibului protector creat de cei doi parinti.

Actiunea cartii se desfasoara pe doua mari directii: pe de o parte povestea de dragoste dintre Connie si Douglas, evolutia ei de la prima lor intalnire si pana la statutul de parinti, pe de alta parte prezentarea excursiei celor trei, “Marele Tur” (Paris, Amsterdam, Munchen, Venetia, Barcelona), planificata cu mare rigurozitate de Douglas, si gandita initial ca fiind ultima in formula completa a familiei, dar devenita o posibilitate de regasire a echilibrului casniciei si o incercare de redresare a unei relatii complicate: tata – fiu.

Intreaga lor excursie, este presarata cu diverse situatii, unele dintre ele comice, altele tensionate, insa romanul este mai degraba unul de atmosfera decat de actiune, cu emotii de tot felul, transmise cu maiestrie cititorului. Ceea ce impresioneaza cel mai mult nu este neaparat ce se intampla in fiecare zi a excursiei ci ceea ce simt personajele in legatura cu aceasta si cum se raporteaza fiecare dintre ele la ineditul situatiilor.

Finalul este unul greu de anticipat. Nu este nici pe departe clasica poveste de dragoste cu sfarsit fericit dar tocmai acest gen de incheiere ii confera romanului o deosebita valoare si te face sa ramai, tu cititor, dupa ultima pagina, cu un sentiment placut si in acelasi timp trist, de despartire de o carte buna. Cel mai probabil, o data incheiata, nu o vei aseza inapoi in biblioteca. Ea iti mai ramane un timp aproape, fie si pentru doar cateva pasaje de recitit.

Este o recomandare deosebita parintilor de copii adolescenti, care se vor regasi cu siguranta in unele situatii si poate vor descoperi o persepectiva diferita a relatiei parinte-adolescent, acesta din urma fiind cel care trebuie indrumat, ghidat dar mai ales iubit, inteles si lasat sa-si raspunda singur la propriile intrebari.

Autor: David Nicholls, Anul aparitei: 2015, Editura: Litera, Numar pagini: 471, Traducere: Mirella Acsente