“In atelierul de magie” este o suma a experientelor de viata, a neurochirurgului James R. Doty. Nu este doar o alta carte motivationala. Din aceasta perspectiva, cel mai probabil, nu mai era nevoie de inca una. Este insa o carte care incearca sa ne convinga, prin forta exemplului propriu, ca totul este posibil.
“In atelierul de magie” sunt adunate povestile unui medic, care desi a avut ca obiect de studiu, creierul, a inteles ca lumea este mai frumoasa daca este privita prin lentila sufletului.
“Creierul stie foarte multe, dar adevarul simplu este ca stie si mai multe cand se uneste cu inima”.
Citind-o, aflam ca suntem indrumati sa ne orientam atentia catre resursele interioare, cu care suntem inzestrati inca de la nastere. Uneori, suntem tentati sa le neglijam. Fie pentru ca nu credem in ele, fie pentru ca le consideram insuficiente si nesatisfacatoare pentru a ne ajuta sa razbatem prin labirintul intortocheat al vietii. Din aceasta larga categorie, a cartilor care ne ajuta sa gasim indicii catre propriile noastre ancore, puteti citi cartea „Cafeneaua de la capatul lumii”.
“Partial volum de memorii, partial o explorare stiintifica, “In atelierul de magie” este o lucrare incarcata de emotia descoperirii: cu totii avem in spatiul nostru launtric un mic atelier de magie, un loc al calmului si al frumusetii, la care ne putem intoarce ori de cate ori simtim nevoia…nu trebuie decat sa deschidem usa si sa intram”, Arianna Huffington
E important mai intai sa-l cunoastem pe autorul cartii „In atelierul de magie” deoarece, despre calatoria in timp a acestuia, este vorba. Doctorul James R. Doty este neurochirurg, antreprenor si filantrop american. Este profesor de neurochirurgie la Universitatea Stanford, fondator si director al Centrului pentru Cercetare si Educatie pentru Compasiune si Altruism (CCARE), (o filiala a Institutului de neurostiinte Stanford). De asemenea, este redactor principal al Oxford Handbook of Compassion Science (2017). James Doty a petrecut 9 ani in serviciu activ in Departamentul Medical al Armatei SUA, obtinand gradul de maior. In activitatea sa de antreprenoriat a investit in numeroase companii de tip start-up care au avut un succes fantastic. In zona filantropiei s-a remarcat prin donatia unor sume importante catre Global Healing in vederea sustinerii programelor de vindecare a HIV-SIDA, a oferit burse studentilor defavorizati, a contribuit dupa uraganul Katrina la refacerea bibliotecii Scolii de Medicina a Universitatii din Tulane si a donat Scolii de Medicina a Universitatii Stanford.
Vorbim deci, despre o personalitate in lumea medicala, si despre magia lui. Anume aceea prin care, desi obisnuit mai degraba cu misterele creierului, tainele inimii sunt cele care il cuceresc si il ajuta sa inteleaga sensul vietii. Desigur, daca despre inima ne-ar fi povestit un medic cardiolog, aceasta carte ar fi fost un manual sau un tratat deosebit de interesant. Doar ca cel care pune atat de mare pret pe descifrarea “Alfabetului inimii” este un medic extrem de familiarizat cu studiul si repararea creierului.
“Creierul are enigmele sale dar inima pastreaza secrete pe care eram hotarat sa le dezvalui … Mintea vrea sa ne separe si sa ne tina divizati. Ne invata sa ne comparam, sa ne diferentiem, sa obtinem ce este al nostru pentru ca sunt multe de obtinut. Inima vrea sa ne uneasca si sa impartaseasca. Vrea sa ne arate ca nu exista diferente si ca suntem in esenta, toti la fel. Inima are o inteligenta proprie … Am crezut ca-mi puteam folosi creierul ca sa scap de saracie, sa ma duca la succes si sa-mi ofere valoare, dar in cele din urma inima mea a fost cea care mi-a daruit adevarata avere.”
Cartea este o imbinare armonioasa intre firul epic, cel care alcatuieste povestea, si informatiile stiintifice inserate. Aceasta face din lectura o experienta pe cat de placuta, tot atat de utila. Inceputul calatoriei ne face cunostinta cu un baietel istet, la inceputul anilor `70, din orasul Lancaster, California. Provine dintr-o familie cu venituri mici, cu un tata alcoolic, mai mult absent, si o mama aflata in depresie. In vacanta de vara inaintea clasei a VIII – a, constatand ca ii lipseste din trusa de magie degetul mare, porneste in cautarea unui magazin de unde ar putea sa-si cumpere unul nou.
Cum pare ca nimic nu este intamplator, nimereste in “Magazinul magic Iepurele – Cactus”, unde o cunoaste pe Ruth, mama patronului. Discutia celor doi despre pasiunea pentru magie si trucuri este atat de captivanta, raspunsurile micului magician, atat de clare si de inspirate, incat o determina pe Ruth sa ii propuna sa vina la magazin, in fiecare zi, vreme de sase saptamani. Scopul? Pentru ca femeia stia “sa transforme o flama intr-o flacara”. Pentru ca era dispusa sa il invete magia adevarata, cea care poate ajuta un om sa isi schimbe viata.
O idee extrem de interesanta am retinut din primele secvente ale cartii: faptul ca baiatul are de facut ceva in fiecare zi, ca vizita la magazin ii face un program, in conditiile in care, in familie nu exista preocuparea parintilor fata de teme, scoala si nimeni nu pret pe ora de trezire, lectii sau masa, ii da dintr-o data copilului un sentiment de stabilitate si de siguranta. Stie ca cineva il asteapta, ca pentru acel cineva este important ca el sa ajunga acolo si ca trebuie sa respecte o anumita ora.
“Copiii dar si adultii obtin rezultate bune daca exista consecventa si incredere. Creierul tanjeste dupa ele … Ma prefaceam norocos ca nu exista nimeni sa ma bata la cap – sa-mi spuna sa fac temele, sa ma trezeasca pentru scoala ori sa-mi spuna cu ce sa ma imbrac. Dar ma prefaceam doar… Adolescentii tanjesc dupa libertate, dar numai daca au o baza care este stabila si sigura.”
Trucurile pe care le invata de la Ruth sunt in fapt tehnici menite sa il invete despre: relaxarea corpului (“Respiratia si relaxarea sunt primii pasi spre imblanzirea mintii”), imblanzirea mintii, (“recompensa imblanzirii mintii este claritatea gandului”), deschiderea inimii (“Conteaza ca inima sa-ti fie deschisa. O inima deschisa se conecteaza cu ceilalti si asta schimba totul”), clarificarea intentiei (“Numai cu clarificarea intentiei viziunea se transforma in realitate” ). Acestea au constituit principiile care l-au ajutat pe viitorul medic sa isi mute atentia de la povara unei familii cu numeroase probleme, la viata proprie, inclusiv prin alcatuirea unei liste de dorinte. Faceau parte, la acel moment, intre altele: un Rolex, o insula, sa devina doctor, succes si un conac. Deloc putin, pentru un copil, la varsta lui.
Urmatoarele doua capitole se refera la “Misterele creierului” si “Secretele inimii” si pun in lumina cele doua organe vitale ale omului. Succesul, cunoscut ca medic si apoi ca om de afaceri, sau averea acumulata, nu il fac pe Doty sa cunoasca si fericirea si implinirea. Dorintele din lista alcatuita in vremea copilariei erau demult bifate. Si, totusi, abia decizia de a dona, in conditiile in care nu mai era intr-o pozitie prea confortabila din punct de vedere financiar, i-a dat acel sentiment inaltator al implinirii sufletesti, al stralucirii inimii.
“Ruth m-a invatat tehnici si practici, dar, prin faptul ca mi-a acordat timpul si atentia ei, m-a invatat cea mai mareata si adevarata magie care exista, puterea compasiunii care vindeca nu doar propriile rani ale inimii, ci si inimile celor din jurul nostru.
Este cel mai mare dar si cea mai mare magie.”
“In aceasta carte profunda si frumoasa, dr. Doty ne impartaseste lectii de viata importante: fericirea nu poate sa existe fara suferinta, compasiunea se naste din intelegerea propriei noastre suferinte si a suferintei celor din jurul nostru si doar atunci cand avem compasiune in inimile noastre putem fi cu adevarat fericiti”. Thich Nhat Hahn, calugar budist, lider spiritual global si activist pentru pace
Autor: Dr. James R. Doty , Anul aparitiei: 2018, Editura: Lifestyle, Numar pagini: 210, Traducere: Ioana Chirila