Pentru a intelege corect o distopie (utopie negativa, antiteza unei utopii) este suficient sa citesti “1984”. Dar pentru cei care au traversat perioade ale regimurilor nazist (despre care va invit sa cititi in „Privighetoarea” sau „Hotul de carti”), stalinist sau comunist, ideile din carte capata un inteles si au un impact anume. Desigur duritatea romanului, mai ales in ceea ce priveste supravegherea individului, merge pana la o extrema care in realitate poate nu a fost atinsa dar distanta dintre fictiune si non-fictiune nu este atat de mare.
Cartea este despre intuitia scriitorului in legatura cu un pericol si George Orwell si-a folosit intreaga forta scriitoriceasca pentru a ne transmite acest mesaj. Pe numele sau adevarat Eric Arthur Blair (dar cunoscut in literatura ca Orwell) a scris aceasta carte in anul 1948 si l-a gandit ca fiind un avertisment dat omenirii in legatura cu derapajele stalinismului. Sustinator sincer al socialismului democratic a concentrat intregul sau talent si imaginatia pentru a surprinde in cele mai mici detalii, metodele unui sistem totalitar din Londra anului 1984. De altfel, este cunoscut adjectivul “orwellian” care este folosit pentru a descrie actiunile si organizatiile Oceaniei.
Actiunea este plasata intr-un viitor distopic, in anul 1984, si se desfasoara in Oceania, Londra. Este perioada unui razboi rece intre cele trei puteri imaginate: Oceania, Eurasia si Estasia.
“Principalul scop al razboiului modern este acela de a consuma produsul masinii fara a ridica nivelul de trai. […] Intr-o lume in care fiecare ar fi muncit putine ore pe zi, ar fi posedat o masina ori chiar un avion, intr-o astfel de ipotetica lume, forma cea mai evidenta, si poate cea mai importanta de inegalitate ar fi disparut. Pana la urma, o societate ierarhizata, nu este posibila decat bazata pe saracie si ignoranta. […] esenta razboiului consta in distrugere.”
Aflam despre instrumentele folosite de un sistem de tip totalitar, in care libertatea de exprimare si cea de gandire lipsesc cu desavarsire, exista un singur Partid si o elita fara idei democratice, o singura figura reprezentativa, fantomaticul Frate cel Mare (Big Bruther) pe care toti indivizii trebuie sa-l iubeasca neconditionat, un standard de viata scazut (penurie de alimente de baza, de medicamente) si coruptie. Crima prin gandire, crimgandirea (un cuvant inventat e Orwell) reprezinta orice gand liberal, orice idee indreptata impotriva sistemului.
“crimgandirea care nu atrage moartea – este moarte”.
Politia Gandirii este cel mai important instrument de supraveghere despre care oamenii de rand nu stiau exact cum functioneaza (si pana la urma tocmai in asta consta teroarea) si are ca scop sa identifice orice crimgandire, orice initiativa indreptata impotriva Partidului sau al Fratelui Mai Mare.
“Te obliga sa traiesti – si, de fapt, chiar asa traiesti, dintr-o obisnuinta devenita instinct – cu presupunerea ca orice sunet pe care-l scoti este ascultat si orice miscare, observata…”
Cele trei lozinci ale Partidului erau expuse atat de vizibil pe orice cladire, orice strada, incat oricine sa le poata citi si reciti, in orice moment si sunt non-sensuri care isi au baza in dublagnadire (un alt termen inventat de Orwell in romanul „1984”) sau negrualb:
« Razboiul este pace
Libertatea este sclavie
Ignoranta este putere »
Sunt notiuni care desi contin doua sensuri, diametral opuse, si se exclud reciproc sunt acceptate in mod simultan.
„Cuvantul cheie este aici: negrulalb. Similar multor cuvinte din Nouavorba acest cuvant detine doua semnificatii mutual contradictorii. Aplicata unui opozant (de Partid, n.t.), semnifica obisnuinta de a sustine fara retinere ca negrul este alb, in contradictie cu faptele reale. Aplicata unui membru de Partid, semnifica o dorinta loiala de a spune ca negrul este alb atunci cand disciplina de partid o cere. Dar inseamna de asemenea abilitatea de a crede ca negrul este alb si de a uita ca cineva a crezut vreodata contrariul. Acest lucru necesita o continua alterare a trecutului, facuta posibila de catre sistemul gandirii care cuprinde cu adevarat tot ceea ce ramane, si care este cunoscut in Nouavorba ca si dublagandire. Dublagandire este de fapt puterea de a pastra doua credinte contrare in mintea cuiva in mod simultan, si amandoua sa fie acceptate.”
Cartea „1984” este structurata in trei parti:
I. Viata de zi cu zi a personajului principal, Winston Smith, un intelectual cu alte convingeri decat cele ale sistemului. Crede cu tarie ca poate sa rastoarne Partidul si ca exista o grupare disidenta condusa de “disidentul” Goldstein, impotriva caruia sunt indreptate “cele doua minute zilnice de ura”. Locul de munca al lui Winston consta in modificarea unor articole din trecut. Atunci cand faptele din trecut nu se mai potrivesc cu ideile sistemului sau cu ce a spus Fratele cel Mare ca se va intampla el are misiunea sa le adapteze in context pentru ca nu trebuie sa existe nicio dovada ca lucrurile s-ar fi desfasurat in alt mod. Un timp in care trecutul nu conteaza pentru ca el poate fi modificat si de asemenea si memoria colectiva, prin manipulare.
„Cine controleaza trecutul controleaza viitorul. Cine controleaza prezentul controleaza trecutul”.
In acesta parte centrala este figura Fratelui mai Mare, cel despre care se spune ca are ca singur scop: apararea oamenilor, ocrotirea lor si de aceea el trebuie preamarit si iubit de ei. Intregul oras, strazi, cladiri, stalpi, tele-ecrane le aminteste tuturor ca:
„Big Brother sta cu ochii pe tine; (in engleza : Big Brother is watching you.) ”
Este o expresie cu dublu sens, usor de intuit: Fratele cel Mare are grija de tine, se intereseaza, lui ii pasa dar in acelasi timp nimeni nu poate sa faca nimic fara ca el sa stie fiecare miscare, pas cu pas, in fiecare moment insa supravegherea este spre binele fiecarui individ in parte.
Pentru un control si mai minutios al mintii, s-a ajuns la modificarea limbii folosite prin schimabrea sensului unor cuvinte si eliminarea sau combinarea altora, ajungandu-se la Nuovorba.
„Nu vezi frumusetea desfiintarii cuvintelor? Tu nu stiai ca Nouvorba este singura limba din lume al carei vocabular scade in fiecare an?! […] Nu intelegi ca singurul scop al Nouvorbei este de a limita aria de gandire?! Pana la sfarsit, o sa facem crimaganditul literalmente imposibil, pentru ca n-or sa mai existe cuvinte in care sa-l exprimi. Fiecare concept care ar putea fi necesar vreodata orisicui va fi exprimat printr-un singur cuvant, cu sens strict definit si cu toate celelalte sensuri secundare sterse si uitate. […] Cum crezi tu c-ai mai putea avea o lozinca ‘Libertatea este sclavie’, cand insusi conceptul de libertate va fi abolit?”
II. Vorbeste despre o poveste de dragoste dar care in esenta este destul de putin importanta in fata mesajului cartii. Astfel este o perioada in care relatiile dintre femei si barbati erau strict limitate, interzise pentru placere, permise doar intre sot si sotie si numai in scopul reproducerii. Exista chiar si o Liga a Tineretului Anti-Sex. In acest context, Winston Smith si Julia reusesc pana la un moment dat sa fenteze sistemul. Cum o fac, cu ce riscuri si cat timp vor reusi sa-si salveze dragostea, ramane de descoperit in carte.
III. Este si cea mai dura parte a cartii “1984” cu o evolutie catre un final plin de suspans si greu de anticipat. Puterea limbajului si forta scriitorului consta tocmai in imaginile crude ale torturii. Sistemul anticipeaza ca durerea nu este generala. Se individualizeaza pentru fiecare persoana in parte si pentru ca indivizii sunt atat de bine supravegheati, Partidul si Fratele cel Mare cunosc fiecare frica ascunsa si cel mai negru cosmar al lor si le folosesc cu succes pana la final, fara exceptie.
“Libertatea inseamna sa poti spune ca doi si cu doi fac patru”, scrie Winston la un moment dat in jurnalul sau. Scopul Partidului este insa sa te faca nu doar sa spui ca doi si cu doi fac cinci, dar mai important decat atat s-o crezi din tot sufletul. Mecanismele de tortura sunt atat de bine perfectionate, incat ele au ca rezultat nu doar schimbarea mentalitatii si a gandirii ci chiar a sufletului.
„Daca vrei o imagine sugestiva a viitorului imagineaza-ti o cizma imensa apasand pe fata unui om pentru totdeauna” – este esenta totalitarismului: obligarea individului prin forta sau orice alt mijloc, pentru ca acesta sa se supuna unui mod de gandire dictat de un conducator suprem – Fratele cel Mare.
Denumita initial “Ultimul om din Europa”, cartea “1984” este un roman care descrie prin detalii de o duritate dusa la extrem, o parte din secolul 20 inainte ca acesta sa se fi intamplat. Sunt imagini ale torturii prezentate cu mult realism, durere si cruzime iar franturi din lumea lui Orwell sunt imprastiate si in prezent peste tot pe glob.
Autor: George Orwell, Anul aparitei: , Editura: Litera, Numar pagini: 431, Traducere: Mihnea Gafita